Guvernul crește impozitele pe apartamente și le scade pe cele pe casele mari

Publicat: 28/07/2014, 19:35

Modificările privind impozitul pe locuințe apar în ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal, redactat după retragerea de pe site-ul Ministerului Finanțelor și obținută de Mediafax.

Din document reiese că persoanele care locuiesc într-un bloc cu mai mult de opt apartamente și trei etaje vor datora cu 10 lei în plus la impozit.

Cei care locuiesc într-o clădire cu o vechime cuprinsă între 30 de ani și 50 de ani vor avea de plătit cu câteva zeci de lei în plus, în timp ce persoanele care dețin apartamente sau case mai mari de 150 de metri pătrați vor datora sume mai mici decât cele plătite anul acesta.

Cum se calculează impozitul pe clădiri

În cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii. Această valoare se calculează prin inmulțirea mai multor elemente care determină particularitățile clădirii (suprafață, tipul clădirii, zona în care se află).

Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite (metri pătrați) cu o anumită valoare impozabilă, exprimată în lei pe metru pătrat, stabilită prin lege și care diferă în funcție de tipul clădirii (spre exemplu, valoarea impozabilă pe metru pătrat a unei clădiri cu cadre din beton și instalații de apă, canalizare, electricitate sau încălzire este mai mare decât valoarea impozabilă a unei clădiri cu pereți exterior din lemn și fără astfel de facilități).

Valoarea impozabilă în funcție de tipul clădirii

Valoarea impozabilă rezultată în urma acestui calcul este ajustată în funcție de rangul localității și zona în care se află clădirea. Acești coeficienți sunt stabiliți prin lege, fiecare primărie determinând adresele care corespund unei anumite zone. La aceste calcule, în actuala formă a Codului Fiscal mai sunt prevăzute o serie de facilități pentru anumite tipuri de locuințe. Practic, noua formă a Codului Fiscal ar urma să elimine aceste beneficii, ceea ce va duce la creșterea impozitelor pentru anumite tipuri de locuințe (blocurile mari și clădirile vechi) și scăderea impozitelor pentru locuințele mai mari de 150 de metri pătrați.

Noua formă prevede eliminarea art. (6), (7) și (8) de la Art. 251 din Codul Fiscal.

Actuala variantă a Codului Fiscal. Click pe imagine pentru a mări

Sursă: ANAF

Cine va plăti impozite mai mari

Noul proiect al Codului Fiscal menține prevederea că, pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri este calculat prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii și că valoarea impozabilă este determinată prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate, exprimată în metri pătrați, cu o anumită sumă fixă și un coeficient de corecție stabilit în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, dar nu mai preia și regula că, pentru un apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de 3 niveluri și 8 apartamente, coeficientul de corecție este redus cu 0,10 puncte.

Eliminarea acestei mențiuni presupune că fiecare familie care locuiește într-un apartament dintr-un bloc cu mai mult de trei etaje și opt locuințe va plăti de anul viitor cu până la 10 lei în plus, suma totală pe care administrația statului o va colecta astfel suplimentar urmând însă să se ridice la câteva zeci de milioane de lei, având în vedere că în România sunt locuite aproximativ 3,6 milioane apartamente.

Cum se vor calcula impozitele pentru locuințele vechi

O altă facilitate pe care, conform actualului proiect, Guvernul nu o va mai păstra este cea prin care valoarea impozabilă a clădirii, în funcție de care este calculat impozitul anual, este redusă cu 20% pentru clădirile cu o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință și cu 10%, pentru clădirile cu o vechime cuprinsă între 30 de ani și 50 de ani inclusiv la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință.

Proprietarii de locuințe din clădiri vechi vor plăti în consecință, de anul viitor, un impozit mărit cu câteva zeci de lei, deoarece suma de achitat va fi raportată la o valoare de impozitare care nu va mai include această reducere.

Impozite mai mici pentru spații mari

Noul proiect de Cod Fiscal elaborat de Guvern nu preia însă nici regula care stabilește că, pentru o clădire utilizată ca locuință și a cărei suprafață construită depășește 150 de metri pătrați, valoarea impozabilă este majorată cu câte 5% pentru fiecare 50 metri pătrați sau fracțiune din aceștia. Fără această prevedere, proprietarii de case cu suprafață mare vor plăti de anul viitor un impozit mai mic comparativ cu cel din prezent, deoarece suma de plată nu va mai crește în funcție de acei metri pătrați care depășesc suprafața totală de 150 metri pătrați.

În noua variantă a Codului Fiscal, cifrele cu care sunt calculate valoarea impozabilă a clădirii, inclusiv cele reprezentând coeficientul de corecție, sunt similare celor actuale, modificările la suma de plată rezultând doar din nepreluarea acestor condiții.

Persoanele fizice cu mai multe case nu vor mai fi impozitate suplimentar

Persoanele care dețin mai multe proprietăți în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar, conform sistemului aplicat în ultimii ani, această impunere urmând să fie eliminată de anul viitor, prin noul Cod Fiscal.

Legislația actuală impune persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire și cu 300% pentru a treia clădire și următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal, redactată după retragerea documentului de pe site-ul Ministerului Finanțelor și obținută de Mediafax, indică însă faptul că această impozitare suplimentară va fi eliminată.

Guvernul va impune firmelor impozite mai mari

Guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe clădirile firmelor, stabilit în prezent în funcție de valoarea contabilă, și va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea clădirii rezultată dintr-un raport de evaluare, similară valorii de piață, suma de plată urmând să crească.

În prezent, pentru persoanele juridice, impozitul pe clădiri este calculat prin raportare la valoarea de inventar a imobilului respectiv, reprezentând valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului.

Intenția Guvernului este însă de a schimba criteriul de raportare și de a lua în calcul doar la valoarea de piață a clădirii, pentru majorarea veniturilor astfel atrase din această sursă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Biden e de acord să dea Ucrainei mine antipersonal. Ambasada SUA la Kiev, avertizată despre...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Un nou tronson al Autostrăzii Moldova A7 se deschide astăzi! Drumul va face legătura între...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Permis auto confiscat! Decizie fără excepții pentru 30 zile. Șoferii se reclamă între ei
Bahmuțeanu l-a visat pe Prigoană. Ce mesaj i-ar fi transmis fostul soț
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
VIDEO Momente de fericire pentru Babasha. Artistul, tată pentru prima dată: "Mi-a adus la realitate...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
O companie a realizat primul zbor civil supersonic de la Concorde încoace